wyposazenie mleczarni

Efekty ekonomiczne w gospodarstwie utrzymującym krowy mleczne zależą od wielu czynników. Jednym z nich jest higiena doju, która wpływa nie tylko na jakość mleka, ale również na stan zdrowia dojonych krów. Jak zadbać o właściwe warunki higieniczne podczas doju? W co warto zaopatrzyć nowoczesne gospodarstwo mleczne? Podpowiadamy.

Od poziomu higieny zależy jakość mleka

Higiena i dezynfekcja doju mają niebagatelny wpływ na jakość pozyskiwanego mleka, między innymi na zawartość w nim bakterii oraz komórek somatycznych. Jeśli nie zadbamy o właściwą higienę strzyków oraz ich dezynfekcję na różnych etapach dojenia, mleko będzie zawierało dużo więcej bakterii i komórek somatycznych. Takie mleko mleczarnia klasyfikuje niżej, a co za tym idzie – dużo mniej za nie płaci.

Dezynfekcja doju wpływa na zdrowotność krów

Niewłaściwa higiena podczas doju wpływa nie tylko wpływa na niższe zyski ze sprzedawanego mleka, ale również obniża odporność krów i przyczynia się do wielu poważnych chorób. Jedną z najczęściej występujących jest zapalenie wymienia, czyli mastitis. Krowy dotknięte tą chorobą najczęściej wymagają leczenia antybiotykami, przez co ich mleko nie nadaje się do sprzedaży aż do momentu, gdy leczenie zostanie zakończone. Ryzyko zapalenia wymienia wzrasta wraz z obniżeniem warunków higienicznych podczas doju. Jeśli strzyki są niewłaściwie pielęgnowane i po doju zostają na nich resztki mleka, jest to wręcz idealne środowisko dla rozwoju bakterii, które wnikają w głąb kanału strzykowego, powodując zapalenie wymienia. Mastitis jest sporym problemem w gospodarstwach mlecznych, gdyż obniża wydajność mleczną krów, a także powoduje spore straty, wynikające z mniejszej ilości sprzedawanego mleka. To dlatego tak ważna jest profilaktyka i zapobieganie, czego najważniejszym elementem jest utrzymanie jak najlepszych warunków higienicznych.

Dipping – pielęgnacja i dezynfekcja przed dojeniem

Aby przygotować wymię do doju, należy dokładnie je oczyścić i zdezynfekować. Sprawdzonym rozwiązaniem, stosowanym w większości gospodarstw, jest dipping przedudojowy. Polega on na zanurzaniu strzyków w specjalnym preparacie dezynfekującym, który najczęściej ma formę piany. Środki do dippingu zawierają substancje powierzchniowo czynne, które usuwają zanieczyszczenia i bakterie ze strzyków. Po dezynfekcji strzyki należy dokładnie wysuszyć i dopiero potem podłączać je do aparatury udojowej. Warto wybierać preparaty do dippingu pochodzące od renomowanych i sprawdzonych producentów, oferujących wysokiej jakości rozwiązania, zawierające wyłącznie skuteczne i bezpieczne substancje. Pamiętajmy również, by wszystkie czynności przed dojem oraz po jego zakończeniu wykonywać w rękawiczkach jednorazowych – dłonie dojarza mogą być bowiem sporym źródłem bakterii, które mogą przenosić się na strzyki.

Ograniczenie pustotoju i przedzdajanie

Ważnym elementem higienicznego doju jest również prawidłowe zakładanie aparatu udojowego. Cały proces powinien odbywać się szybko i sprawnie, co pozwoli na ograniczenie pustodoju. Jest to bowiem zjawisko szkodliwe, które powoduje uszkodzenia błon śluzowych i tkanek gruczołowych wymienia, prowadząc do przedostawania się krwi do mleka. Nie zapominajmy również o przedzdajaniu – pierwsze strugi mleka należy zdajać do osobnego naczynia, z którego mleko nie trafi do głównego zbiornika. Przedzdajanie pozwala na pozbycie się bakterii znajdujących się w kanale strzykowym. Pozwala również na organoleptyczną ocenę mleka, sprawdzenie, czy nie ma w nim strzępków krwi i kłaczków.

Równie istotne pilnowanie właściwego momentu zakończenia doju – jego przedłużanie również powoduje uszkodzenia wymienia, naruszenie zdrowej tkanki i tworzenie idealnego środowiska do rozwoju bakterii. Po zakończonym doju strzyki należy oczyścić w środku dezynfekującym, aby usunąć z nich resztki mleka.

Regularna wymiana gum strzykowych

Wybór aparatów udojowych dla gospodarstw mlecznych jest na rynku dosyć spory. Właściciele bydła mogą zdecydować się na mniej lub bardziej zaawansowane rozwiązania. Bez względu na rodzaj aparatu udojowego, bardzo ważnym elementem są gumy strzykowe, czyli te akcesoria, które mają bezpośredni kontakt z wymieniem. Powinny być one wykonane ze sprawdzonych i bezpiecznych materiałów, a także być elastyczne i dobrze przylegać do wymienia. Sprawdzone gumy strzykowe mają dużo dłuższy czas żywotności niż ich tańsze odpowiedniki, co jednak nie oznacza, że nie wymagają wymiany. Z biegiem czasu zużywają się, zaczynają odkształcać i nie przylegają dobrze do strzyków. Warto więc na bieżąco kontrolować ich stan i poziom zużycia, aby w razie potrzeby jak najszybciej wymienić je na nowe.

Higiena aparatury udojowej

Higiena doju obejmuje nie tylko czynności związane z pielęgnacją i dezynfekcją strzyków, ale również całej aparatury udojowej. Stanowiska doju powinny być jak najbardziej higieniczne, regularnie myte i dezynfekowane.

Warto sięgnąć po nowoczesne rozwiązania

Oprócz standardowych działań higienicznych przed udojem i po jego zakończeniu, warto rozważyć inwestycję w nowoczesne rozwiązania higieniczne dla bydła mlecznego. Ciekawą propozycją może być szczotka Teatscrubber, która pozwala na łatwe i skuteczne oczyszczenie strzyków, dezynfekcję oraz stymulację przed dojem. Dzięki temu można ograniczyć proces przygotowania do doju, co znacznie poprawia komfort zwierzęcia. Sprawdzonym wsparciem w gospodarstwie mlecznym mogą być również urządzenia i akcesoria, które pomagają w utrzymaniu higieny aparatów udojowych. Wśród nich warto zwrócić uwagę na Cluster Washer – urządzenie dokładnie czyści aparat po każdym doju, zapewnia szybką i sprawną dezynfekcję, a przy tym jest wygodne i poręczne w użytkowaniu. Wybierając akcesoria do poprawy higieny doju, warto stawiać na rozwiązania od najlepszych producentów, mających wiedzę i doświadczenie w dostarczaniu sprawdzonych, skutecznych i bezpiecznych produktów. Inwestycja w higienę i dezynfekcję, choć może czasem wydawać się nadmiernym wydatkiem, w rzeczywistości jest jednym z elementów, który wpływa na zwiększenie jakości mleka, a co za tym idzie – na uzyskiwanie lepszych efektów ekonomicznych.