gumy strzykowe

W dzisiejszych czasach gospodarstwa mleczne stawiają na automatyzację procesów doju. W poszukiwaniu najlepszych rozwiązań, warto zwracać uwagę nie tylko na wybór odpowiedniego sprzętu do dojenia krów, ale również wszystkich niezbędnych akcesoriów. Wśród tych ostatnich ogromne znaczenie mają gumy strzykowe, które mają ogromny wpływ na szybkość, jakość i sterylność procesu dojenia.

Co to są gumy strzykowe?

Jak sama nazwa wskazuje, gumy strzykowe są tym elementem aparatu udojowego, który ma bezpośredni kontakt ze strzykami krowy. Od ich jakości i sterylności w dużej mierze zależy cały proces dojenia. Jednym z ich zadań jest łagodny masaż strzyków, który pobudza przepływ mleka i sprawia, że dojenie trwa możliwie szybko.

Jakość wykonania gum strzykowych ma również bezpośredni wpływ na zdrowotność krowiego wymienia. Źle wyprofilowane, zbyt sztywne gumy strzykowe mogą podrażniać strzyki, powodować pustodoje, a także prowadzić do poważnych chorób. Gumy strzykowe użytkowane zbyt długo lub nieodpowiednio dobrane mogą być jedną z przyczyn występowania w stadzie mastitis, czyli groźnego zapalenia wymienia, które przekłada się na obniżenie wydajności mlecznej, wysokie koszty leczenia, a co za tym idzie – na obniżenie zysków.

Dobre gumy strzykowe powinny zapewniać możliwie krótki czas doju, być delikatne i łagodne dla strzyków. Ogromne znaczenie ma również łatwość ich utrzymania w czystości. Gumy należy bardzo dokładnie myć i dezynfekować po każdym doju, aby nie doprowadzić do rozwoju bakterii na ich powierzchni. Zainfekowane gumy przy kolejnym doju doprowadzą bowiem do przeniesienia bakterii z ich powierzchni na powierzchnię strzyku.

Jak wybierać gumy strzykowe?

W poszukiwaniu najlepszych gum strzykowych, warto zwracać uwagę na produkty pochodzące od dobrych, sprawdzonych i renomowanych producentów. Gumy strzykowe to akcesoria, które nawet w najdroższej opcji nie zwiększają kosztów prowadzenia gospodarstwa. Mają natomiast ogromny wpływ na proces dojenia i zdrowotność wymienia. Jednym z kryteriów wyboru gum strzykowych powinien być rodzaj gumy, z której są wykonane. Należy unikać twardych, sztywnych gum strzykowych, które w oczywisty sposób będą powodowały problemy podczas dojenia. Twarde gumy to prosta droga do otarć i uszkodzeń strzyków. Co więcej – nie da się ich idealnie dopasować do strzyku, co będzie opóźniało i utrudniało proces doju.

Wybierając gumy strzykowe, warto zwracać uwagę także na informacje podawane przez producenta, w szczególności na parametry techniczne oraz atesty i certyfikaty. Wśród tych ostatnich ważne są te, które informują, że produkt jest dopuszczony do kontaktu z żywnością i został gruntownie przebadany.

Gumy strzykowe wyposażone w wentyle

Ciekawą propozycją są gumy strzykowe, które przy kołnierzu posiadają specjalne wentyle. Ich zadaniem jest umożliwienie równomiernego przepływu powietrza, co ogranicza nacisk na strzyk i polepsza przepływ mleka. Dzięki takiemu rozwiązaniu strzyki podczas dojenia i tuż po nim pozostają suche – mleko jest równomiernie odprowadzane do zbiornika, nie ma rozbryzgów ani zastojów, które obniżają higienę i mogą prowadzić do rozwoju bakterii na strzykach. Gumy strzykowe wyposażone w wentyle są też dobrym rozwiązaniem pod względem zdrowotności strzyków – po dojeniu są one mniej przekrwione i obrzęknięte, co zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób wymienia.

Gumy okrągłe i trójkątne

Jeszcze do niedawna gumy strzykowe występowały w wersji jedynie okrągłej, jednak coraz więcej producentów oferuje również trójkątne gumy strzykowe. Doskonale przylegają one do strzyka, masując go z trzech stron, dzięki czemu dojenie nie powoduje żadnych przykrych dolegliwości dla zwierzęcia. Bez względu na rodzaj przekroju, hodowcy mają do wyboru popularne, czarne gumy strzykowe wykonane z mieszanki zawierającej kauczuk lub gumy wykonane z silikonu.

Gumy strzykowe do wymiany

Gumy strzykowe, nawet te, które pochodzą od najlepszych producentów, mają ograniczoną trwałość i żywotność. Z biegiem czasu i w wyniku intensywnego użytkowania sztywnieją, odkształcają się, coraz trudniej jest też utrzymać je w czystości. Doświadczony hodowca powinien więc szybko wyłapać moment, kiedy stare gumy strzykowe trzeba wymienić na nowe. Jeśli tego nie zrobi, z każdym kolejnym dojeniem strzyki będą dodatkowo podrażniane, a cały proces wydłuży się i będzie mało komfortowy dla krowy. Zbyt długo użytkowane gumy strzykowe powodują ból podczas doju, nie da się też ich dokładnie dopasować do strzyku, co rodzi kolejne negatywne konsekwencje.

Kiedy wymienić gumy strzykowe? Warto pamiętać, że zużyte gumy strzykowe często wyglądają tak samo dobrze, jak nowe. Wskazaniem do wymiany nie zawsze jest więc ich nieprawidłowy wygląd. Dobrym rozwiązaniem w tej kwestii jest korzystanie z zaleceń producenta gum strzykowych. Dobre gumy mogą pracować przez około 750 godzin, co przekłada się na około 2500 tysiąca dojów, ale nie powinny być użytkowane dłużej niż 6 miesięcy. Po tym czasie koniecznie trzeba wymienić je na nowe.  

Higiena na pierwszym miejscu

Bez względu na to, na jakie gumy strzykowe zdecyduje się hodowca bydła mlecznego, warto pamiętać, że trwałość i bezpieczeństwo ich użytkowania w dużej mierze zależy od higieny oraz prawidłowego procesu dojenia. Gumy strzykowe powinny być kompatybilne z pozostałymi elementami aparatu udojowego, być zakładane w sposób prawidłowy, a także regularnie myte i dezynfekowane. Utrzymanie gum strzykowych w czystości może przedłużyć ich trwałość, a jednocześnie obniża ryzyko problemów wynikających z nie do końca sterylnego użytkowania. Jeśli szukasz dobrych, trwałych i solidnie wykonanych gum strzykowych, w ofercie apagro.pl możesz znaleźć propozycje od najlepszych producentów, chętnie wybierane i stosowane przez hodowców bydła mlecznego w naszym kraju i nie tylko. Inwestycja w dobrą jakość z pewnością przełoży się na sprawny proces doju, a co za tym idzie – na lepsze prosperowanie całej hodowli.